Сотні тисяч людей з інвалідністю змушені вистоювати черги задля поновлення виплат, - правозахисники

В рамках телемарафону "Права вразливих груп в зоні АТО", який проводиться каналом UKRLIFE.TV разом з Українською Гельсінською Спілкою з прав людини, студію відвідали правовий аналітик БФ «Право на захист» Олена Виноградова та завідувач відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю Павло Ждан.

Вони розповіли про соціальний захист внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю та врахування їх потреб у відповідному законодавстві: створення реєстру внутрішньо переміщених осіб, їх верифікацію та ідентифікацію; проблеми з виплатою переселенцям пенсій та інших допомог; обмеження користування пенсійними посвідченнями - банківськими картками; доступність органів соціального та пенсійного фонду, черги тощо.

«Коли почалася кампанія з призупинення соціальних виплат (в лютому 2016 року) і сотні тисяч людей були змушені йти і вистоювати черги в управліннях соцзахисту задля того, щоб поновити пенсії, виплати у зв’язку з інвалідністю і які були фактично єдиним джерелом їх існування, виявилося, що управління соцзахисту не облаштовані задля того, щоби туди приходили люди з інвалідністю. Пандусів немає, освітлення погане, інформаційні об’яви не оформлюються шрифтом Брайля чи просто великими літерами, немає навіть елементарних санвузлів для очікування в чергах – а черги там були страшенні. Власне, черги вже не такі великі, як були в першій хвилі, але досі є. Доходить навіть до такого, що транспортна розв’язка не пристосована для того, щоб людина з інвалідністю вільно діставалася до управління соцзахисту – я вже не кажу про людей, які взагалі не мають змоги пересуватись самостійно. Під них взагалі ніяка нормативно-правова база не виписується. Коли ж в 8 червня 2016 року були прийняті постанови, якими мали запровадити процес відновлення соціальних виплат, інтереси людей з інвалідністю знову ж-таки не були враховані», - розповіла Олена Виноградова.

Дивіться інші відео з нашого телемарафону!

UKRLIFE.TV - це події політики, економіки та культури в коментарях експертів, аналітиків, громадських активістів, журналістів, дійових осіб українського життя. Підписуйся на нас в Facebook, VK, Google+ або Twitter!