Причини падіння рубля потрібно шукати у падінні довіри до уряду, - експерт

З початком конфлікту в Україні російська валюта подешевшала наполовину порівняно до долара та євро, а відповідно вгору поповзли і ціни на імпортні товари та послуги, повідомляє "Голос Америки".

Євгенія та Олексій придбали однокімнатну квартиру у Москві 6 років тому, взявши кредит в іноземному банку. З того часу вартість рубля значно впала, що змусило родину з двома маленькими дітьми переглянути домашній бюджет напередодні свят.

«Буквально вчора ми сиділи з дружиною і обговорювали, що робити з новорічними подарунками. Може, нічого не дарувати? Після перегляду сімейного бюджету, ми зрозуміли, що наша іпотека, яка зросла практично вдічі, а то й більше, дуже сильно вдарила по кишені».

Олексій працює в банку, де вже було кілька етапів звільнень людей для «оптимізації виробництва». Через фінансову кризу в Росії, зумовлену серед іншого і міжнародними санкціями, банк може, взагалі, припинити свою діяльність і родина втратить основне джерело доходів. Олексій каже, що й квартиру продати не можуть через падіння цін на нерухомість.

Підстав для оптимізму в родини мало, каже він, зокрема, після заяви колишнього міністра фінансів Олексія Кудріна:

«Вперше від 2000 року за час правління Путіна та Медведєва знизяться реальні доходи населення».  

У Кремлі звинувачують Захід у фінансових проблемах Росії. Утім деякі аналітики кажуть, що навіть якби міжнародні санкції були зняти зараз, російська економіка все одно відчуватиме стагнацію принаймні ще три роки.

Експерт Фонду Карнеґі Урі Дадуш каже, що основною причиною девальвації рубля є падіння цін на нафту:

«Експорт нафти та газу з Росії є величезною часткою їх економіки. Це впливає на баланс російської платоспроможності, імпорту».

Директор російських досліджень Американського інституту підприємництва Леон Арон каже, що не лише падіння цін на нафту спричинило спад російської економіки.

«Так, справді, ціна на нафту впала. Але ціна нафти впала на 40%, а рубль впав на 70%. Значить питання не у нафті. Це можна порівняти з 2008 роком, тоді ціна нафти знизилась до 47 доларів за барель, і тоді такої девальвації не було. То ж ми бачимо, що існує тут якась складова політична, не економічна. І її називають падінням довіри до уряду. А ми знаємо, якщо падає довіра до влади якоїсь країни, відразу падає довіра до валюти цієї країни».

Експерт впевнений, що рейтинг Володимира Путіна всередині країни також почне незабаром падати. Єдине, чим російський президент на сьогодні міг би себе реанімувати, вважає політолог, це відправити у відставку весь уряд і скласти провину за кризу на Медведєва.