За провал перемир'я на Росію накладуть нові санкції, - США

Якщо перемир’я офіційно зазнає поразки, Росію чекають посилені економічні санкції, вважає міністр фінансів США Джейкоб Лью. Водночас він визнає, що посилені економічні обмеження стає важче ухвалювати через ризик для власної економіки. Більшість експертів, опитаних журналістами «Голосу Америки», сходяться на думці, що США та ЄС мають зайняти активніші позиції у діалозі з Росією: посилити санкції та військово допомогти.

Економічні санкції є найбільш досконалим режимом впливу, що коли-небудь був придуманий, - вважає міністр фінансів США.

«Я думаю, ми досягли успіху у запроваджені санкцій. Російська економіка не працювала добре перед санкціями, і зараз іі стан суттєво погіршується. Я сподіваюся, що нинішнє перемир’я, яке останніми днями стало досить крихким, створить можливість для зворотніх кроків, у протилежному випадку санкції будуть посилені, не послаблені. Стає все важче розрахувати ризики, що ці санкції не торкнуться інших країн», - каже міністр Джейкоб Лью.

Якщо теперішній російський режим продовжуватиме в тому ж дусі, економіку країни чекають плачевні наслідки, - впевнений Джейкоб Лью. За словами головного фінансиста США, попередні санкції проти Росії добре продумувались, щоб максимально натиснути на Кремль з мінімальним ризиком для економік США та ЄС. Водночас Джейкоб Лью не виключає, що санкції вплинуть і на американську економіку.

Професор Пітер Доран радить уряду США не робити кроків назад, а слідувати принципу: «роби більше, не менше». «Чого б ми не хотіли зараз бачити – це ефекту доміно через слабку відповідь на агресію Росії. Процес почався в Україні і далі може торкнутись інших вразливих американських партнерів у світі. Як це можна зупинити - через жорсту відповідь. Санкції? Абсолютно! Посилені санкції? Звісно! Але треба ще більше – необхідна згуртованість.Треба подолати всі політичні незгоди з партнерами, щоб світ побачив, що деякі дії у світі є неприйнятними»,- розповів у інтерв’ю «Голосу Америки» професор Пітер Доран, директор досліджень Центру європейського політичного аналізу у Вашингтоні.

Професор вказує на прогалини у політиці США щодо України. Каменем спотикання у розв’язанні українського конфлікту, на думку експерта, є прибутки великого бізнесу та страх перед Путіним у деяких політичних колах.

«Путін переконав ЄС і США, що він помститься, якщо буде щось зроблено (в Україні). Він блефує. Та, незважаючи на те, блеф це чи ні, ми повинні йти цим шляхом (підтримувати Україну), бо це єдиний вірний шлях. Не треба дозволяти росіянам лякати Євросоюз чи США», - підтримує позицію колеги експерт Центру європейських політичних досліджень Кіт Сміт.

Водночас німецький експерт з питань безпеки Роланд Фроденштайн розповідає, що у Європі, зокрема у Німеччині, лишається чимало прихильників позиції Путіна. Особлво це стосується великого бізнесу та політикуму.

«У мене складається враження, що в бізнес-громаді Німеччини, у політичних колах, серед інтелектуалів та людей медіа є великий відсоток тих, хто розуміє Путіна та його мотиви. І це є головною проблемою. Це є наслідком впливу, частково, російських грошей, дуже цілеспрямованої обдуманої роботи ЗМІ, а також нездорових традицій у німецькій політичній культурі. Ми маємо багато симпатиків Володимира Путіна. На жаль», - каже Роланд Фроденштайн.

Експерти зазначають, що думка пересічних громадян про Росію у різних країнах світу значно погіршилась від початку війни в Україні. За словами експерта Фроденштайна, кількість мешканців Німеччини, які підтримують посилення санкцій проти Росії, радикально зростає. А громадська думка, на його погляд, може вплинути на позицію політиків, зокрема спонукати до жорсткішої політики щодо України.

Голос Америки