Війна на Донбасі – це бізнес на крові, - Гончар

Війна на Донбасі вигідна низці олігархів, тому вони будуть намагатися продовжити конфлікт на Сході.

Про це в ефірі UKRLIFE.TV. розповів Президент Центру глобалістики «Стратегия XXI» Михайло Гончар.

«Ми можемо отримати, як військову перемогу, так й тотальну поразку. Тому що нам можуть нав’язати не військові умови, а економічні. Вони змусять нас закуповувати вугілля та електроенергію для того, щоб зберегти об’єднану енергосистему від розпаду. З технічної точки зору - це правильно.

Але ми розуміємо, що ці тимчасові схеми потім можуть стати постійними. Більше того, цей статус-кво, в якому відбувається окупація певної частини Донбасу і починають працювати непрозорі схеми закупки вугілля - означає, що там можуть бути гарні прибутки. Тоді постає питання, що для того щоб ці схеми пролонгували потрібно, щоб військовий стан продовжувався, тому що це - вигідно.

Це стосується не тільки вугілля. На прикладі Криму ми бачимо, що це стосується і продовольства, адже людям потрібно якось жити. Зараз закладається фундамент найбільш небезпечної військової споруди і якщо його закладуть, то це означає що цей статус-кво буде збережений на багато років, тому що необхідно постійно підтримувати стан воєнної загрози.

Росіяни будуть це активно використовувати, щоб тиснути на Україну і під псевдо-миротворчою риторикою стримувати українську сторону від активних дій по звільненню територій. Таким чином, вони будуть забезпечувати бізнес, який буде приносити доходи в певні кишені.

Мова йде не просто про підприємців, а про найбільші олігархічні групи. Коли голова держави, замість захисту національних інтересів буде намагатися досягти олігархічного консенсусу, то це  закінчиться проблемою, в першу чергу для нього.

Низка олігархів намагається не тільки зберегти свій статус-кво, але ще й заробити на ньому, а це - неприпустимо. Зараз основний механізм впливу на Україну не військовий, а енергетичний пресинг та економічний шантаж. У цьому контексті необхідні екстраординарні дії.

Виникає бізнес на крові, який потребуватиме час від часу, щоб відбувались реальні бойові дії. Те, що відбувається на Донбасі зараз, можна назвати бойовими діями низької інтенсивності, але до високої інтенсивності - один крок», зауважив Гончар.

Дивіться повне інтерв’ю: Гібридна війна Росії з Європою вже почалась