Україна не готова до офіційного оголошення війни

«Статус АТО дещо зв’язує руки нашим військовим, але ми розуміємо «готовність» України до справжньої війни з Росією, і до яких наслідків це призведе», - розповів в інтерв’ю «Голосу Америки» екс-генпрокурор Олег Махніцький.

На приїзд віце-президента США Джозефа Байдена в Україну Київ покладає великі сподівання, - розповів «Голосу Америки» радник президента Порошенка Олег Махніцький. Колишній генеральний прокурор пояснив, чому Україна досі не оголосила конфлікт з Росією війною, а також прокоментував, чому майже за рік від початку Євромайдану досі жодна відома особа не сидить у тюрмі.

Україна сподівається, що Сполучені Штати незабаром змінять свою позицію щодо надання українському війську допомоги і візит Джозефа Байдена є сигналом для цього, - вважає радник президента Порошенка Олег Махніцький.

«Українська сторона покладає дуже великі надії на цей візит. Україна сподівається на те, що буде вирішене питання стосовно надання військової допомоги з боку США. Це стосується і відповідних озброєнь, і надання консультативної допомоги, надання інструкторів, які могли б консультувати наші збройні сили».

Раніше президент США Барак Обама відмовив Петру Порошенку допомогти Україні озброєнням, мовляв конфлікт в Україні не має військового вирішення. Та зараз ситуація змінилась,- каже Махніцький, зухвала поведінка російських військ в Україні загрожує сьогодні не лише українській безпеці, а й країнам Заходу.

«Якщо ще місяць тому ситуація на сході Україні була зовсім іншою, ніж тепер. Сьогодні ми бачимо реальну загрозу з боку Росії. Якщо раніше Росія намагалася приховати свої дії щодо України, то сьогодні відбувається широкомасштабне розгортання військ, відверта демонстрація гри м’язами з боку Росії. Така ситуація несе загрозу не лише для України, а й для інших цивілізованих країн», - зазначив в інтерв’ю «Голосу Америки» Олег Махніцький.

При цьому колишній генпрокурор впевнений, що події на сході України не варто офіційно оголошувати війною, адже колись доведеться цю війну офіційно закінчувати. А українське військо із багаторічним браком фінансування, навряд чи зможе перемогти російську військову потугу. До того ж, оголошення війни з Росією може швидко перерости з локальної війни у світову.

«Звісно, ніхто б не хотів розв’язувати офіційний конфлікт. І хоча статус АТО дещо зв’язує руки нашим військовим, з другого боку, ми всі розуміємо «готовність» України до справжньої війни з Росією, і до яких наслідків пізніше це може призвести», - розповідає Махніцький.

Радник президента Порошенка вказує також на внутрішні загрози для України. Він критично ставиться до роботи своїх наступників у Генпрокуратурі, які донині не притягнули до відповідальності одіозних осіб Майдану.

Зокрема, Олег Махніцький розповідає: «За ті три місяці, коли я перебував на посаді, і моя команда, це заступники генпрокурора, вони зараз вже або не працюють, або переведені в інші ділянки, тоді ми зробили великий об’єм роботи і передали це своїм наступникам. Всі можливості зараз є, щоб їх завершити. У мене критичне бачення, чому воно досі не завершене, адже були встановлені особи».

Нещодавно чинний генпрокурор України Віталій Ярема у своїй статті виданню «Дзеркало тижня» розповів, що його відомство багато працює над розслідуванням справ Майдану. Утім результату заважає той факт, що чимало документів та зброї, причетних до нападів на людей, були знищені. За цілий рік за події на Майдані в Україні не понесла відповідальності перед законом жодна людина.