Тарифи на житлово-комунальні послуги завищені в 2-3 рази, - Юлія Тимошенко

Заяви будь-якого представника влади про те, що тарифи не будуть знижені, - це злочин проти кожного українця, кожної людини, яка очікує від нової влади справедливості.

Так на прохання журналістів лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко прокоментувала заяви керівництва НАК «Нафтогаз України» про те, що ціни на газ не будуть знижені.

Вона наголосила, що є офіційний висновок робочої групи Верховної Ради України, до якої увійшли представники всіх парламентських фракцій, про те, що ціни на газ суттєво завищені.

«Ціна на газ повинна бути окупною, ринковою, але не завищеною мінімум удвічі порівняно з її ринковою вартістю», - зазначила Тимошенко.

Лідер фракції також наполягає, що населенню, теплокомуненерго повинні подавати газ українського видобутку, а не імпортований, дорогий.

«Ціна на газ, яку потрібно віддавати для людей, залежить від того, який обсяг газу українського видобутку будуть віддавати людям, а не олігархам. І за всіма розрахунками ціна на газ для населення не може бути вищою за 3-3,5 тис. грн. за 1 тис. кубометрів», - переконана вона.

Як відомо, зараз населенню встановили ціну - 7 тис. 188 грн. за тисячу кубометрів. А це, за словами Юлії Тимошенко, зроблено абсолютно необґрунтовано та є злочином проти людей.

Також Юлія Тимошенко звернулася до всіх місцевих рад із проханням встановити реальний, незавищений норматив на тепло для населення.

За її словами, зараз норматив на тепло для будинків, які не мають лічильників, у 3-3,5 рази більший того, який реально люди споживають.

«У місті Суми було вибрано два ідентичних 5-поверхові будинки. Виявилось, що в будинку з лічильниками за опалюваний період на людей списали 180, 5 Гкал, а в будинку, де нема лічильників, списали 625 Гкал. Це конкретний факт, який підтверджує, що людям виставляють нормативи, якщо нема лічильників, у 3-3,5 рази більші, ніж реально люди споживають», - пояснила Тимошенко.

На її думку, «найлегше було б Кабміну видати необхідні розпорядження, які впорядковують норматив споживання тепла на 1 кв м для людей, які не мають лічильників, але, на жаль, уряд відмовився це робити».

«Міністерство ЖКГ відмовилося це робити і це означає, що ми маємо знайти інший шлях, як досягнути результату, як поставити обґрунтовані незавищені нормативи», - пояснила вона.

У зв’язку з цим Юлія Тимошенко звернулась до всіх місцевих рад, які мають в своїй системі централізоване опалення.

«Я прошу вас піти надійним шляхом і порівняти показники споживання тепла для ідентичних будинків, які мають лічильники для тепла і які не мають. І негайно зберіть ради відповідного рівня і встановіть обґрунтований норматив споживання тепла на 1 кв м для осель, які не мають лічильників», - зазначила вона.

Лідер «Батьківщини» пообіцяла «задіяти всю партійну мережу для того, щоб були організовані засідання рад і щоб нормативи споживання тепла негайно були переглянуті».

«Документи, які приймуть місцеві ради щодо зменшення нормативів споживання тепла на 1 кв м для осель, де немає лічильників, мають бути негайно передані в Національну комісію регулювання електроенергетики та комунальних послуг», - сказала депутат.

Юлія Тимошенко висловила сподівання, що «за 1-1,5 місяці ми цю роботу зробимо і вже ніхто не зможе виставити людям завищені рахунки за опалення в оселях, якщо в них немає лічильників».