Ситуація в Україні стала для Путіна несподіванкою, - Обама

Президент США Барак Обама радить американським бізнесменам не сподіватися на швидкі зміни у Росії і спрямувати свою енергію та кошти на інші регіони світу.

Про це Обама заявив під час круглого столу з топ-лідерами найбільших американських компаній, передає "Голос Америки".

«Я менш оптимістичний з приводу Росії. У мене дуже прямі, конкретні відносини з Володимиром Путіним. Ми мали дуже продуктивні відносини коли Медведєв був при владі, хоча Путін тоді залишався силою за троном. Я думаю, ситуація в Україні стала для Путіна несподіванкою. Він змушений був імпровізувати і вдався до політики націоналізму, яка дивиться назад, а не вперед.

Така політика лякає його сусідів та шкодить його ж економіці. Санкції дуже сильно позначилися на економіці Росії. Ми продовжуємо пропонувати їм вихід у вигляді дипломатичного вирішення. Але проблема в тому, що такі дії вигідні для нього політично всередині країни, навіть якщо вони повністю ізолюють Росію від решти світу.

Варто також зазначити, наскільки об’єднано США та Європа діють стосовно Росії, караючи Росію за її поведінку. Попри те, що санкції також зачіпають економіку Європи, люди розуміють що на кону ключові принципи, які колись допомогли встановити мир та стабільність у Європі.

Якщо ви запитаєте мене чи я сподіваюся, що Путін раптом змінить свою думку і спосіб мислення. Я не думаю, що це станеться, поки політика в Росії не наздожене те, що відбувається зараз в економіці. Саме тому, ми будемо продовжувати тиск на Росію», - сказав він.