РНБО почне конкурувати з урядом і стане корумпованим органом, - Матвієнко

РНБО має займатися захистом територіальної цілісності України, тому що це питання національної безпеки. Натомість РНБО перетвориться на корумпований силовий орган.

Про це в ефірі UKRLIFE.TV розповів політолог Костянтин Матвієнко.

«Закон про розширення повноважень РНБО - антиконституційний. Він створює конкуруючий центр, щодо уряду. Ми в умовах війни та економічного колапсу створили два конкуруючі центри влади. Це - неприпустимо, тому що система управління таким чином розбалансовується.

Паралельні напрями діяльності силових структур зав’язали в один вузол. РНБО не повинно мати ніякого стосунку до люстрації й корупції, для цього є інші установи. РНБО повинно займатися питанням державної безпеки та кордону. Питання реінтеграції Криму також треба віднести до РНБО, або створити спеціальний орган виконавчої влади, який би займався Кримом.

РНБО має зосередитися на захисті територіальної цілісності, тому що це питання національної безпеки. Натомість йому дають фактично каральні функції, які стосуються люстрації й корупції. Там де йдеться про люстрацію і корупцію – там і є корупція.

Фактично створюється силова установа з величезним корупціогенним чинником. РНБО після прийнятого закону стоїть перед загрозою інфікування корупцією.

Петро Порошенко назначив Олександра Турчинова не через його фаховість, всі вони намагаються діяти в площині примітивних інтриг. Зараз, коли створюється другий центр влади під Президентом це виглядає, як його посилення, але водночас людина Прем’єр-міністра на посаді секретаря РНБО виглядає, як посилення самого Прем’єра.

Порошенко і Яценюк між собою ніколи не домовляться, тому що посада президента одна, а вони вдвох намагаються її зайняти. Попереду нас чекають серйозні політичні баталії й вони точно не на користь суспільству, а в інтересах того чи іншого клану.

Янукович свого часу став одним єдиним олігархом в країні, Порошенко, якоюсь мірою цей шлях повторює», - зауважив Матвієнко.

Дивіться інтерв’ю з Костянтином Матвієнко в ефірі UKRLIFE.TV.