Проблема переселенців виявилася непідйомною для України, - Геращенко

Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації в Луганській та Донецькій областях Ірина Геращенко наголошує, що вирішення проблем переселенців потребує кращої координації дій з боку всіх державних структур.

Про це Ірина Геращенко заявила під час слухань про стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, організованих комітетом Верховної Ради з прав людини.

Вона наголосила, що такою є позиція Президента України, який вважає, що Уряд, Парламент та місцева влада мають скоординувати свої зусилля задля оперативного вирішення проблем переселенців.

Уповноважений Президента переконана, що Уряд має призначити конкретного посадовця, що відповідатиме за вирішення проблем переселенців, і визначитися із структурою, яка візьме на себе функції з координації міністерств і відомств у питанні вимушено переселених осіб, а також налагодити постійний діалог з міжнародними організаціями.

Ірина Геращенко заявила, що ситуація в зоні АТО потребує більш оперативних дій Уряду. Вона наголосила, що ще два тижні тому ініціювала розгляд питання щодо перегляду списку населених пунктів, жителі яких мають право на отримання статусу переселенців, і запропонувала включити в цей перелік Дебальцеве, Вуглегірськ та інші міста, що зруйновані бойовиками, але відповідного рішення й досі не прийнято.

Також Уповноважений Президента вважає, що Парламент має вдосконалити Закон про права і свободи вимушено переселених осіб та податкове законодавство, підтримати волонтерів і благодійників, які опікуються переселенцями. Неурядові міжнародні та українські організації неодноразово наголошували на тому, що стягнення податків з адресної допомоги нужденним не відповідає європейській практиці, відзначила вона.

Уповноважений від імені Президента подякувала волонтерам, які взяли на себе велику частину роботи з допомоги вимушеним переселенцям і допомагають державі вирішити значну кількість питань. Вона висловила переконання, що волонтери мають більш активно залучатися до наглядових рад профільних міністерств, що сприятиме їх оперативній роботі.