Принцип права народів і націй на самовизначення буде домінувати у міжнародному праві, - Олег Березюк

Голова ГО "Українське юридичне товариство", колишній радник Голови Служби зовнішньої розвідки України Олег Березюк прокоментував референдуми у Каталонії та Курдистані.

Він вважає, що у боротьбі двох принципів сучасного міжнародного права - непорушності державних кордонів і права націй на самовизначення - другий принцип в осяжному майбутньому буде домінувати.

"В сучасному міжнародному праві є два принципи: один говорить про непорушність державних кордонів, інший - про право народів і націй на самовизначення. Це два взаємовиключних принципи, між якими іде конкуренція. Коли ми говоримо про події останніх місяців, референдум у Курдистані, Каталонії, ми маємо не забувати про те, що у сучасному міжнародному праві народи і нації мають право на самовизначення. І курди, і каталонці зараз реалізують це право. Воно конкурує із нормами, які затверджують, що кордони держав мають бути непорушними. Я думаю, що принцип права народів і націй буде домінувати", - сказав Олег Березюк.

1:58 - політична карта світу тріщить по швах;
4:01 - хто підтримує незалежність Курдистану, хоча не оголошує цього?
9:45 - як поява незалежного Курдистану вплине на конфлікт в Сирії?
12:30 - Каталонія може здобути незалежність;
15:51 - чому Косово визнали, а Каталонію ні;
21:10 - яких помилок слід уникнути при реінтеграції Донбасу.

UKRLIFE.TV - це події політики, економіки та культури в коментарях експертів, аналітиків, громадських активістів, журналістів, дійових осіб українського життя. Ви можете адресувати свою допомогу нашому каналу з будь-якого куточку світу, використовуючи посилання http://www.ukrlife.tv/donate

Підписуйтеся на нас в YouTube, Facebook, Twitter або Google+!