Подорожчання судових зборів позбавило людей права на захист, - правозахисник

Після введення нових ставок судового збору частина малозабезпечених громадян України практично втратила можливість звернутися до суду для захисту своїх інтересів.

Про це в ефірі UKRLIFE.TV розповів правозахисник і юрист Олександр Циганенко.

"Попередні ставки судового збору дозволяли людині, яка не має достатньо коштів, звернутися по захист в суд. От невеличке порівняння - людина зверталася до суду - я маю на увазі виключно адміністративне судочинство, чому, тому що це є єдине судочинство, де йде захист прав, інтересів людини від порушень з боку посадовців, керівників, службових осіб органів державної влади", - розповів Циганенко.

Він підкреслив, що тільки адміністративне судочинство розглядає спори з приводу обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплдат, соціальних виплат непрацездатним громадянам. виплат за загальнообов'язковим державним страхуванням, виплат і пільг дітям війни та інших соціальних виплат.

"Якщо раніше ви зверталися до суду як фізична особа, вам треба було заплатити 73 гривні і вісім копійок. Наразі вам треба заплатити 551, 20", - розповів юрист.

Збір за апеляційну скаргу зріс з 36,54 до 606,32. Оскарження рішення Апеляційного суду - з 51, 16 до 661, 44.

"Відсікли величезну кількість людей, які звертаються по соціальні виплати - а людина має там пенсію тисячу гривень з копійками", - пояснив він.

Також експерт підкреслив, що питання сплати збору є неврегульованим, оскільки хоча суддя й може звільнити від сплати, законодавчо не визначено підстави для оскарження відмови у цьому, тому може скластися ситуація, коли збір стягують з малозабезпеченої людини або звільняють від сплати багатія.

На його думку, є підстави говорити, що цим законом вчинено соціально небезпечну дію.

Підтримай фінансово українське інтернет-телебачення UKRLIFE.TV ! Картка Приватбанку: 5169 3305 0350 6690