Після виборів Верховної Ради Україна втратить Донбас, - Бала

Політолог та директор Агенства моделювання ситуації Віталій Бала переконаний, що з 27 жовтня на Донбасі почнуться розмови, що вони не мають ніякого відношення до нинішньої влади, адже вибори у цьому регіоні можуть не відбутися. Про це він розповів в ефірі UKRLIFE.TV.

«Вибори 26 жовтня – це тільки для того, щоб Петру Порошенко отримати більшість у парламенті. Порошенко зі своєю командою думає, що може розіграти якусь карту з Путіним. Ця думка є помилковою, бо Путін навмисно зробив паузу на час виборів, бо вибори 26 жовтня призведуть до того, що з 27 жовтня ми фактично втратимо Донбас.

Якщо зараз 60% відсотків громадян Донбасу не знаходяться під юрисдикцією української держави і влади, значить, що вони не будуть брати участь у виборах, а значить , що депутати не будуть представлені від них. Це дасть можливість тим, хто зараз представляє ЛНР і ДНР, з 27 жовтня почати рухатися до квазі-державності і заявляти, що ми ніякого відношення до цього парламенту не маємо.

І якщо вони проведуть вибори на території, що не приймала участь у виборах до Верховної Ради України, це вже буде формалізація цієї квазі-держави. Вони можуть обрати собі Думу, Раду, Президента – все, що завгодно. Саме так все починалося у Придністров’ї, Абхазії та Нагорному Карабаху. І влада свідомо на це пішла, аби зробити президентську більшість у парламенті. Ця влада не заслуговує на назву - політична еліта", - підкреслив він.

Також експерт зазначив, що ні в якому разі не можна допустити формування президентської більшості у парламенті, як інструменту монополізації влади в руках однієї політичної сили.