Прес-конференція Юлії Тимошенко щодо роботи фракції «Батьківщина» у новообраній Верховній Раді

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявляє про необхідність скасування інституту недоторканості, зміни процедури обрання керівництва парламенту та принципів формування парламентських комітетів.

“Я вірю, що народні депутати нового восьмого скликання наведення порядку в країні почнуть з себе, і наведуть порядок спочатку в сесійній залі своєю дисципліною, і своєю фаховою , і абсолютно відданою роботою у вищому законодавчому органі держави”, – сказала Юлія Тимошенко сьогодні на прес-конференції в Києві.

За її словами, команда партії “Батьківщина” розробила та передала на ознайомлення всім парламентським фракціям законопроект про внесення змін до Конституції, що передбачають скасування президентської, депутатської та суддівської  недоторканості. “Ми очікуємо, що майже 300 народних депутатів, які зараз представляють демократичні партії в парламенті, підпишуть ці зміни до Конституції і, нарешті, виконають обіцянку, яку 23 роки дають всі політики народу. Перед тим, як працювати над стратегічними реформами, треба очиститися депутатам і зняти з себе недоторканість. Це перше ключове питання”, – наголосила вона.

Юлія Тимошенко вважає, що другим кроком має стати запровадження біометричної системи реєстрації народних депутатів у сесійній залі та їх участі у голосуванні. “Не секрет, що навіть після Майдану гідності в залі Верховної Ради продовжувалося принизливе, абсолютно аморальне голосування одних депутатів за інших чужими картками. Розпочати треба з того, щоб депутати знаходилися в залі, а це означає біометричну реєстрацію при вході – виході і голосування виключно за себе на базі біометричних показників. Такі порядки існують в багатьох країнах світу”, – підкреслила лідер партії “Батьківщина”.

Крім того, політична сила Юлії Тимошенко пропонує відмовитися від обрання керівництва Верховної Ради України таємним голосуванням за допомогою бюлетенів. “Ми пропонуємо, щоб за керівництво Верховної Ради – голову, першого заступника та заступника – голосування відбулося у відкритому, цілком прозорому та поіменному голосуванні”, – повідомила вона.

Юлія Тимошенко також наголосила на необхідності відмови від квотного принципу розподілу парламентських комітетів. “Ми наполягаємо, щоб не за квотами були обрані комітети, як це передбачено регламентом. Керівництво комітетів має визначатися виключно на професійній основі. Не може тут працювати лише квотний принцип. І саме професійні керівники комітетів, які представляють громадські, інтелектуальні та експертні кола можуть покращити роботу парламенту”, – вважає лідер партії “Батьківщина”.

“Потрібні стратегічні реформи, але в той же час, розпочати треба з підвищення іміджу самого парламенту, з очищення самого парламенту, з повернення віри до самого парламенту, тому реформи парламент мусить почати з себе”, – заявила Юлія Тимошенко.

Також вона підкреслила, що першими рішеннями Верховної Ради нового скликання мають стати скасування  позаблокового статусу України та створення тимчасової слідчої комісії для перевірки системи забезпечення українських військових в умовах війни на сході країни.

“Враховуючи, що мінські протоколи, які передбачали запровадження мирного плану на Донбасі, і як наслідок, і становлення миру в Україні, багатократно порушені російською стороною і не виконуються, враховуючи, що вже вкотре керівництво НАТО повідомило, що двері для України відкриті, ми вважаємо, що першим законопроектом, який мусить бути проголосований у Верховній Раді – це скасування позаблокового статусу України”, – заявила Юлія Тимошенко.

За її словами, законопроект щодо скасування позаблокового статусу України вже внесено до Верховної Ради фракцією “Батьківщини”.  “Ми будемо наполягати, щоб його невідкладно проголосували”, – додала вона.

Крім того, лідер партії “Батьківщина” зазначила, що новообрана Верховна Рада має перевірити рівень забезпечення української армії  предметами першої необхідності та озброєнням.

“Ми будемо наполягати на тому, щоб у Верховній Раді України була створена тимчасова слідча комісія, яка вивчить систему забезпечення наших військових, наших добровольців на фронтах всіх необхідним для того, щоб вони мали можливість боронити України взимку, коли температура мінусова, і потребує додаткового забезпечення всіх наших воюючих підрозділів необхідними засобами для побуту, теплим одягом, обігрівом і, безумовно, зброєю”, – наголосила вона.

“Я переконана, що така тимчасова слідча комісія буде створена майже одноголосним голосуванням”, – зазначила Юлія Тимошенко.