Обмеження свобод: перемогти у гібридній війні, не перетворившись на Росію, - Олександра Матвійчук

Гість студії UKRLIFE.TV - Олександра Матвійчук, Голова "Центру громадянських свобод", координатор спільного Подання від CIVICUS: Всесвітній альянс за громадську участь, неурядова організація в загальному консультативному статусі при Економічній та Соціальній раді ООН та Центру громадянських свобод та Фундації DeJuRe.

Вона розповіла про те, як у сучасній Україні забезпечується чи не забезпечується свобода об'єднань громадян та мирних зібрань, свобода слова і думки, діяльності громадянських активістів та незалежність ЗМІ - особливо в умовах гібридного протистояння України та Росії.

На думку Олександри Матвійчук, Україні слід завжди пам'ятати, що в своїх діях, реформах та ін. вона бореться не просто за свої території, а за власний цивілізаційний вибір - розбудову вільної демократичної правової держави.

"Ми живемо в умовах гібридної війни проти Російської Федерації. І методи, які ми використовуємо проти Росії, визначають нас також. Потрібно пам'ятати, що ми боремося не лише за наші території, а й за наш цивілізаційний вибір. Бо інакше ми враз виявимо, що самі в собі побудували Росію з умовним "українським Путіним" - от і все буде наше досягнення. Це спонує нас до пошуку інших асиметричних методів. Як правило, вони складніші, над ними треба більше думати, але вони ефективніші, якщо ми працюємо на ту мету, яку проголошуємо. А ми ж, я нагадаю, боремося за демократичну правову незалежну Україну", - зазначила Олександра.

1:00 - свобода об'єднань та мирних зібрань в Україні: три блоки проблем;
4:30 - обмеження прав і свобод під час війни;
6:08 - Марш Рівності у Львові;
8:20 - свобода думки, цензура та чіпляння "ярликів";
10:40 - переслідування громадянських активістів;
12:09 - "кампанія" дискридитації громадянських активістів з боротьби з корупцією;
17:55 - поправка Чорновол та декларації антикорупціонерів;
21:12 - успішними реформи можуть бути лише за підтримки людей;
24:09 - незалежність українських ЗМІ та доступ до інформації;
27:40 - дві концепції свободи слова в світі та її обмеження;
30:01 - "гібридна війна" в Україні.

Це інтерв'ю проведене в рамках марафону "Права людини в альтернативних доповідях до Універсального періодичного огляду" на каналі Ukrlife.TV.

UKRLIFE.TV - це події політики, економіки та культури в коментарях експертів, аналітиків, громадських активістів, журналістів, дійових осіб українського життя. Ви можете адресувати свою допомогу нашому каналу з будь-якого куточку світу, використовуючи посилання http://www.ukrlife.tv/donate

Підписуйтеся на нас в YouTube, Facebook, VK, Twitter або Google+!