Ніякої асоціації України з ЄС не відбулося, - Бала

Українці змусили США та Євросоюз піти на підписання угоди про асоціацію з Україною, а у підсумку отримали відкладену ратифікацію угоди з ЄС та відкладену імплементацію зони вільної торгівлі. Про це в ефірі UKRLIFE.TV розповів політолог Віталій Бала.

"Відкладена ратифікація та імплементація зони вільної торгівлі означає, що ніякої реальної асоціації не відбулося. Сам документ складається з політичної частини та економічної, де купа неприємних для виробництва та економіки України моментів. Але з моменту підписання, угода про розширену зону вільної торгівлі не потребує ратифікації парламентами інших країн, вона автоматично вступає у дію, після чого починається модернізація країни до європейських стандартів.

Та найголовніше, що потрібно зрозуміти, ми б тоді купляли європейсьткі товари по набагато меншим цінам, починаючи з машин, закінчуючи косметикою для жінок. Українські товари ми б купляли також дешевше, тому що українські виробники мусили б знизити ціни через конкуренцію. Для громадян би це був великий плюс, але для певних виробників, наприклад тих, хто займається шоколадним бізнесом, це був би мінус. А ми заморозили це. Реально в дію не вступила ані політична, ані економічна складові угоди. Ми зробили крок від Митного союзу, але не зробили крок назустріч Європейському", - сказав він.

Також Віталій Бала розповів, що Президент України Петро Порошенко нехтує найкращими спеціалістами, яких можна було залучити до вирішення політичних та дипломатичних питань на міжнародній арені.