Наталія Лігачова: «Журналістика – це перш за все ремесло»

В рамках проекту «Підтримка журналістської освіти в Україні», який на кошти Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні реалізовує «Центр підтримки журналістів», до студії UkrLife.TV прийшла відома журналістка Наталія Лігачова.

Відповідаючи на запитання ведучого Віталія Жугая вона висловила своє ставлення до різних аспектів сучасної журналістики, зокрема, про:

Досвід свого власного навчання:

"'У радянські часи факультет журналістики давав знання потроху, але про все. Ми багато читали. Ми більше часу приділяли навчанню".

Про нинішніх студентів факультетів журналістики:

"Дуже часто студентам не вистачає ерудиції та більш глибокого розуміння світу, якого би хотілось бачити в людини, яка здобуває вищу освіту. І це пов’язано з тим, що більшість нинішніх студентів починають працювати ще на першому курсі. І їм вже не до навчання. А я завжди говорю, що якщо є можливість, вчіться. Мій принцип такий: чим пізніше людина почне працювати, тим ліпше, бо більше навчиться. Можна починати працювати на 4-5 курсах. А до того краще читати, бо потім вже буде не до читання. Друга проблема – слабке знання сучасних технологій".

Про сучасну українську журналістську освіту:

"Я прихильник того, щоб не було бакалавріату у журналістиці. Я вважаю, що краще коли у журналістику приходять бакалаври з політологічною, соціологічною, історичною, економічною освітою. Журналістика – це перш за все ремесло. Навчити хорошого економіста як правильно писати новини можна завжди. Плюс це - талант. Якщо у тебе є талант, ти його проявиш, що б ти не закінчив".

Про шлях до успіху у журналістиці:

"Найшвидший спосіб досягти успіху у журналістиці – стати експертом у якійсь темі".

Про стан української журналістики:

"Він, звичайно слабкий. У цьому винні не журналісти, а система олігархічних ЗМІ, яка у нас вибудована".

Повне інтев'ю дивіться в ефірі UKRLIFE.TV.

-----------

Проект здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.