Круглий стіл на тему: «Міжнародний кримінальний суд: досвід Грузії»

Сьогодні, 21 квітня о 14:00 розпочнеться круглий стіл на тему: «Міжнародний кримінальний суд: досвід Грузії».

13.30 – 14.00 – реєстрація учасників круглого столу.

14.00 - 14.10 – відкриття круглого столу:

Вступне слово:

Григорій Немиря, Голова Комітету з прав людини, національних меншин та міжнаціональних
Думич Ірина, «Центр громадянських свобод», платформа “Правозахисний порядок денний”.

14.10 - 15.00 - сесія 1: Політичні та правові умови для здійснення розслідування Міжнародним кримінальним судом злочинів під час російсько-грузинського конфлікту 2008 р.

Виступи доповідачів (регламент для доповіді – до 10 хв.):

Елена Філеєва, виконавчий директор організації «Стаття 42», Грузія;
Алекс Презанті, експерт Міжнародної федерації з прав людини, Швейцарія;
Сімон Папуашвілі, голова грузинської коаліції “За Міжнародний кримінальний суд”, колишній Урядовий Уповноважений Грузії в Європейському суді, експерт Міжнародного партнерства за права людини, Грузія, Бельгія.

Виступи в обговоренні (регламент виступу – до 3 хв.)

Питання для обговорення:

1. Існуючі перешкоди на шляху розслідування вчинених міжнародних злочинів. Документування фактів злочинів та підготовка подань різними сторонами - учасниками конфлікту.
2. Політичні, законодавчі та інституційні перешкоди на шляху ефективного розслідування міжнародних злочинів.
3. Правові засади для юрисдикційної діяльності Міжнародного кримінального суду з можливістю доповнювати національні розслідування або додатково розслідувати міжнародні злочини.

15.00 - 15.55 - сесія 2: Грузинський досвід розслідування злочинів під час російсько-грузинського конфлікту 2008 р. та його уроки для України

Виступи доповідачів (регламент для доповіді – до 10 хв.):

Володимир Василенко (участь підтверджується) доктор юридичних наук, суддя аd hoc Міжнародного кримінального трибуналу в справах колишньої Югославії (2002-2005);
Олександра Делеменчук, координатор міжнародних програм ГО «Центр громадянських свобод», платформа «Правозахисний порядок денний»;
Сімон Папуашвілі, голова грузинської коаліції “За Міжнародний кримінальний суд”, колишній Урядовий Уповноважений Грузії в Європейському суді, експерт Міжнародного партнерства за права людини, Грузія.

Виступи в обговоренні (регламент виступу – до 3 хв.)

Питання для обговорення:

1. Виключення фактору політики при здійсненні розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, захист інтересів жертв та подолання безкарності.

2. Паралелі між конфліктами в Грузії та Україні. Пошук справедливості в процесі розслідування та покарання за вчинені міжнародні злочини.

15.55 - 16.00 – підведення підсумків

Заключне слово:

Григорій Немиря, Голова Комітету з прав людини, національних меншин та міжнаціональних

Захід проводиться за підтримки Міжнародного партнерства за права людини та програми “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження”.