Гібридна війна Росії з Європою вже почалась, - Гончар

Президент Центру глобалістики «Стратегия XXI» Михайло Гончар вважає, що Росія почала гібридну війну не тільки проти України, а й проти Європейського Союзу, ще у 2013 році.

Про це він розповів в ефірі UKRLIFE.TV.

«Гібридна війна проти України розпочалась ще у серпні 2013 року, коли стартувала кампанія санкцій проти українського експорту. Проте, Росія розпочала гібридну війну не тільки проти України, а й проти Європейського Союзу, тільки без військового компоненту.

Перший удар по Європейському Союзу Росія нанесла у Вільнюсі, змусивши Віктора Януковича не підписувати угоду про асоціацію з ЄС. Тоді Росія нанесла потужний удар по всій східній політиці Європейського Союзу.

Європа цього навіть не усвідомила. Вони думають, що просто наступили на економічні інтереси Росії. Звідти ідея про відтермінування введення в дію частини угоди про асоціацію в частині зони вільної торгівлі.

Росія це розцінює як прояв слабкості Євросоюзу і відповідно демонструє готовність йти далі. Зараз вона зондує слабкі ланки ЄС і НАТО. Тому що Україна не є членом цих Альянсів, а є країною з невизначеними перспективами такого членства.

Росії зараз цікаво прозондувати країну, яка входить до складу ЄС і НАТО та поглянути на реакцію, після цього вона може визначити межі свого просування далі. За одним зі сценаріїв це може бути Латвія, тому що ця країна є найбільш проблемною з країн Балтії», - зауважив Гончар.

Дивіться повне інтерв’ю з Михайлом Гончаром на UKRLIFE.TV.