Європа стоїть на порозі масштабної війни з Росією, - Гончар

Президент Центру глобалістики «Стратегия XXI» Михайло Гончар вважає, що Європа стоїть на порозі масштабної війни, джерело якої – Росія.

Про це він розповів в ефірі UKRLIFE.TV.

«Найближчим часом ми побачимо те, як Росія буде намагатися визначити, якою буде реакція на її дії стосовно країни, яка є членом ЄС і НАТО. Наскільки її дії будуть успішними, залежить від адекватності усвідомлення у Брюсселі того, що відбувається. Такого усвідомлення поки що немає.

Євросоюз до кінця не розуміє, що відбувається. Вони розуміють, що є проблема і загроза, але вони не можуть адекватно ідентифікувати та обрати правильну систему координат. Євросоюз не розглядав енергоресурси, як інструмент політичного впливу.

ЄС не хочуть визнавати, що в Європу прийшла війна. Вони відчувають її, розуміють що є певна загроза, але вона десь далеко на сході Європи ближче до Азії в країні, яка не є членом ЄС та НАТО.

Російська пропаганда потужно працює в країнах ЄС і показує, що мовляв ніякої війни немає, а є певні проблеми в Україні, які треба вирішувати. Частина Європейського політикуму отримує інформацію з англомовних російських джерел, у них закріпилась російська інтерпретація конфлікту.

Інша частина політикуму менша, але впливова і вона чудово розуміє, що відбувається. Але вони зав’язані на відносинах з Росією, зокрема і бізнесових. Вони хочуть, щоб ці відносини збереглись і грошові потоки продовжували циркулювати.

Відповідно вони просто ретранслюють російський підхід, тому що їм так вигідно, це автоматично означає продовження цих відносин і отримання дивідендів та преференцій.

Питання полягає в тому, що переможе в Європейському політикумі – жадоба до грошей, чи адекватне бачення, що Європа стоїть на порозі масштабної війни, джерело якої – Росія, а не абстрактний супротивник», - розповів Гончар.

Дивіться повне інтерв’ю: Гібридна війна Росії з Європою вже почалась