Доля Донбасу: відвоювати, надати автономію або провести референдум, - Тарас Кузьо

Україна має три можливих варіанти вирішення майбутнього окупованих територій: надати їм автономії, провести всеукраїнський референдум або відвоювати.

Таку точку зору в прямому ефірі UKRLIFE.TV висловив Тарас Кузьо - науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин при Університеті Джонса Гопкінса.

"Президент Порошенко не мав права підписувати домовленості, доки в них не було б згадано, що Україна - це не президентська республіка, як в Росії, і що останне слово в питаннях про те, як буде змінюватися Конституція, матиме Верховна Рада. Можна поставити питання про автономію на референдумі, як це пропонував Яценюк. Але я б додав до референдуму такі питання: чи українці готові дати автономію, чи окуповані території мають право відійти від України й долучитися до Росії", - сказав політолог.

Тарас Кузьо вважає, що якщо буде обрано варіант "відвоювати", то ця справа має бути поставлена більш потужно, ніж це передбачає формат антитерористичної операції.

"Я думаю, є три можливості: дати Донбасу автономію, дозволити об'єднатися з Росією (чого сепаратисти хочуть, а Путін не хоче), або відвоювати Донбас. Але якщо відвойовувати, то потрібно це робити серйозно, а не як АТО", - мовив він.

Дивіться повне інтерв'ю: "План Б" для України, - Тарас Кузьо