Чому висновки про використання Україною касетних бомб є хибними?

Голова правління благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко зазначив, що заява «Human Rights Watch», що Україна використовує касетні бомби - безпідставна. Про це він розповів в ефірі UKRLIFE.TV.

«Це серйозне обвинувачення, яке зроблене в абсолютне несерйозний спосіб. Ми проаналізували заяву «Human Rights Watch» і вона нагадує вирок радянських судів по справах дисидентів: «Не совершил, но мог бы». Немає безпосередніх доказів, що це зробила українська сторона. Це бажання показати свою важливість і зробити якусь сенсацію, або якась провокація.

На такі речі потрібно дуже просто дивитися. Так «Human Rights Watch» дуже відома і солідна організація, а українське МЗС, що не авторитетна організація? Нехай доведуть, тому що МЗС спростувало цю інформацію. Хоча могло б і серйозніше поставитися до цього питання.

МЗС не розповіло про те, що Україна не є учасником конвенції, яка забороняє використання касетних бомб. Вони у нас існують абсолютно законно, так само, як Російська Федерація і США. У нас ця зброя є і ми можемо, абсолютно законно, її використовувати. Ті країни, які погодилися її не використовувати, звичайно, взяли на себе зобов’язання, ми такого зобов’язання не брали. Звинувачувати Україну в тому, чого вона не обіцяла робити, свідчать про низький рівень фахівців, які готували цей звіт.

До речі бомба була маркування 1991 року, ми з’ясували, що українські збройні сили мали на озброєнні ці боєприпаси до 1989 року виготовлення, після цього року, вони не закупалися. Висновки МЗС могли бути більш аргументованими і кваліфікованими», - зауважив Яременко.

Окрім цього Яременко розповів, що всі 23 роки незалежності Україна платила членські внески у СНД, проте її членом так і не стала.