Бойові дії відновляться протягом кількох місяців, - військовий експерт

Ескалація конфлікту на сході України може відбутися у найближчі два місяці. Поштовхом для відновлення боїв може стати бажання зірвати вибори, або кроки уряду з придушення сепаратистів. Такі думки висловили американські експерти на прес-конференції «Шлях України до зрілої державності», що днями відбулася у Вашингтоні.

 

Приказка про поганий мир, який кращий за хорошу війну, саме те гасло, яке зараз влаштовує й українську і російську сторони. Для України поганий мир, це ще й шанс виплутатись із кривавого лабіринту на Сході, переконані в адміністрації США. Присутній на прес-конференції начальник департаменту підрозділу держдепартаменту США з питань України, Молдови і Білорусі Олександр Касаноф, найбільше уваги акцентує саме на цьому.

 

«У даний момент ми наголошуємо на тому, щоб використати перемир’я для врегулювання ситуації. Ми бачимо певні позитивні знаки від Росії, саме тому треба використовувати момент», - зазначив Олександр Касаноф.

 

Військові експерти у своїх оцінках оптимізм не випромінюють, час треба використовувати на кращу підготовку армії, закупівлю зброї і мобілізацію. Вони радять Україні не розслаблятися, адже ескалація конфлікту може початися вже незабаром.

 

«Ескалація може відбутися на Донбасі і можливо деінде у південно-східній Україні. Україні і Росії зараз вигідно перемир’я, або певне стримування військових дій. Думаю, що станеться вибух, адже Україна не буде миритися із замороженим конфліктом на своїй території, а Росія не потерпить видворення підтримуваних і засланих нею сепаратистів. Ескалація станеться у найближчі кілька місяців», - розповів Януш Бугайські з Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

 

Голос Америки