Багато молдаван дивляться на Україну крізь російські окуляри, - Гарань

Незважаючи на те, що Молдова сама постраждала від російської агресії, в країні існують сильні проросійські настрої, які накладаються на незадоволення корупцією та бідністю, і які вміло використовує російська пропаганда.

Про це в ефірі UKRLIFE.TV розповів професор кафедри політології НаУКМА і науковий директор фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

"Виявляється, що дуже багато молдован дивляться на те, що відбувається в Україні, крізь російські окуляри, і це дуже дивно, оскільки країна сама постраждала від російської агресії, Придністров'я. Але соціологічні опитування показують, що до 50% опитаних вважають, що у Криму відбувся вільний референдум, наприклад", - сказав він.

При цьому, за його словами, істотна частка мешканців країни готова проголосувати за проросійські сили в разі дострокових парламентських виборів. Тому для демократичних сил Молдови критично важливо зберегти коаліцію і не допустити дострокових виборів, вважає політолог.

"Абсолютно необхідно досягти домовленості, зберегти правлячу коаліцію, або переформатувати, але зберегти, обрати президента - президент обирається в парламенті - і уникнути дострокових парламентських виборів. Мені це нагадує ще одну країну, і мені здається, що висновки очевидні і для нас", - наголосив Гарань.

-----------------------

Повне інтерв’ю: Придністров'я-Гагаузія-Крим-Донбас. Олексій Гарань про больові точки Молдови та України

Підписуйтесь на наш You-Tube канал