Україна не замерзне без російського газу

Юрист та експерт з газових питань Стас Батрін переконаний, що ситуація навколо енергетичної сфери України не є критичною, принаймні у цьому році. Про це він розповів в ефірі UKRLIFE.TV.

"По-перше, станом на 16 жовтня погодні умови є сприятливими для України. По-друге, позиція України полягає у тому, і деякі російські експерти це визнають, що вона у газовій суперечці з Росією - на коні. Протягом останнього року з боку РФ були погрози про відключення газу, про переведення на передоплату, і вони дійсно реалізувалися. Разом з тим Україна не прийняла позицію Росії і місяць тому Оттінгер урочисто заявив, що досягнута домовленність. Це була тимчасова угода на осінньо-зимовий період", - сказав він.

Також Батрін підкреслив, що Україна продовжує відстоювати свою позицію щодо ціни 268 доларів за тисячу кубометрів.

"Перевага України є в тому, що "Газпром" сподівався на великі прибутки від співпраці з Китаєм, але сьогодні цього не спостерігається. Сьогодні "Газпром" є винуватцем у тому, що європейські країни можуть недоотримати газ. Він сам поставив себе у таку ситуацію, без належних переговорів припинивши постачання газу до України, а потім почав обмежувати постачання газу до Польщі, Словаччини та Угорщини" - зазначив він.

Крім того Батрін наголосив, що газовий контракт, підписаний у 2009 році до 2019 року урядом Юлії Тимошенко є вигідним.

"Якщо Україна закріпить ті умови, які існували на початок 2014 року, то до 2019 року в Україні буде стабільне постачання газу. Саме тому Україна звернулася до Стокгольму з вимогами зафіксувати ціну 268 доларів за тисячу кубометрів, як стабільну", - зауважив експерт.

Схожi сторiнки

Два сценария атак на энергосистему Украины, и удары возмездия, — Владимир Омельченко

0 1413 0

Директор энергетических программ Центра Разумкова Владимир Омельченко объяснил UKRLIFE.TV нынешнюю ситуацию с транзитом газа через украинскую ГТС, а также рассказал о состоянии мирового рынка энергоносителей и спрогнозировал российские атаки на энергосистему Украины зимой 2023-2024 годов.

Відбувається військово-морська революція. Хто в ній переможе та як зміниться флот? — Максим Паламарчук

0 1077 1

Керівник центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук розповів UKRLIFE.TV про те, як війна в Україні відкриває завісу потужної військово-морської революції в світі та майбутніх війн на морі.

Конец игры, получит ли Украина российские активы, и почему "военные рельсы" — это фантазия, — Сергей Фурса

0 1223 2

Растущая зависимость России, конфискация российских активов, американская помощь Украине, ожидания от встречи Джо Байдена и Си Цзиньпиня, риски в связи с выборами в США, состояние экономик, требования Запада, — такими были темы нового интервью инвестиционного банкира Сергея Фурсы для UKRLIFE.TV.