Активи Фонду гарантування вкладів продають за 10% від вартості, - економіст

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб отримує десятки мільярдів гривень допомоги з українського бюджету, при тому, що активи ліквідованих банків, які потрапляють в розпорядження Фонду, продаються за приблизно 10% від їхньої вартості.

Про це в ефірі UKRLIFE.TV розповів доктор економічних наук, співробітник Інститут економіки та прогнозування Владислав Зимовець.

"Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Він постійно отримував допомогу і Національного банку, і у формі облігацій вони отримували, для того, щоб якось розрахуватись із вкладниками цих банків, але на нього покладався обов'язок продати ті активи, які він отримував, і потім розрахуватися з державою. Наскільки мені відомо, продаються активи близько 10% від їхньої балансової вартості. Це все офіційно робиться. Є експертиза, приходять експерти, роблять експертну оцінку. Все робиться, але це є морально-етично неправильно, оскільки, якшо Путін вставив один ніж в спину України, то це є другий. Тому що це також підриває і суверенітет, і фінансову стабільність, і інші речі", - сказав експерт.

За його словами, решта активів виводяться з економіки за допомогою розмаїтих схем.

"200 мільярдів у розпорядженні фонду активів - вони так оцінюють. Якщо вони 20 мільярдів - 10% - отримують грошей, то 180 мільярдів нікуди ж не зникли, це просто привласнюється різноманітними схемами, і вони виводяться з економіки", - розповів Зимовець.

Також він нагадав, що 15-20 мільярдів щороку йде на допомогу державним банкам, а менеджмент цих банків не несе ніякої відповідальності за такі збитки, які з'являються через політично вмотивоване кредитування.

"Ну, про "Нафтогаз" не будемо говорити, це окрема тема, окремої передачі питання. Україна втрачає, і МВФ це бачить. Він бачить, що ми могли б і не мати тих збитків. Чому такі збитки? Тому що там політично вмотивоване кредитування відбувається в тих державних банках. Я не буду називати конкретних прізвищ, але керівниками наглядових рад, управління є наближені до найвищих посадових осіб України", - пояснив економіст.

Схожi сторiнки

Два сценария атак на энергосистему Украины, и удары возмездия, — Владимир Омельченко

0 1330 0

Директор энергетических программ Центра Разумкова Владимир Омельченко объяснил UKRLIFE.TV нынешнюю ситуацию с транзитом газа через украинскую ГТС, а также рассказал о состоянии мирового рынка энергоносителей и спрогнозировал российские атаки на энергосистему Украины зимой 2023-2024 годов.

Відбувається військово-морська революція. Хто в ній переможе та як зміниться флот? — Максим Паламарчук

0 991 1

Керівник центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Максим Паламарчук розповів UKRLIFE.TV про те, як війна в Україні відкриває завісу потужної військово-морської революції в світі та майбутніх війн на морі.

Конец игры, получит ли Украина российские активы, и почему "военные рельсы" — это фантазия, — Сергей Фурса

0 1147 2

Растущая зависимость России, конфискация российских активов, американская помощь Украине, ожидания от встречи Джо Байдена и Си Цзиньпиня, риски в связи с выборами в США, состояние экономик, требования Запада, — такими были темы нового интервью инвестиционного банкира Сергея Фурсы для UKRLIFE.TV.