Тонкощі Закону про бенефіціарів юридичних осіб

Тонкощі Закону про бенефіціарів юридичних осіб

14 жовтня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів». Закон ухвалено на основі законопроекту, зареєстрованого 30 вересня 2014року за № 5114.

Якщо Закон буде підписаний Президентом України, він набере чинності через місяць з дня його опублікування. Юридичним особам, зареєстрованим до набрання Законом чинності, надається перехідний період строком шість місяців для приведення їх реєстраційних даних у відповідність до вимог Закону.

Закон вносить зміни до ряду нормативно-правових актів з метою підвищення прозорості інформації про структуру власності суб’єктів господарювання. Зокрема, відповідно до Закону:

- Юридичні особи будуть зобов’язані встановлювати свого кінцевого вигодоодержувача, регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього.

- Кінцевим вигодоодержувачем юридичної особи є фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб.

- Розширено перелік відомостей про структуру власності засновників – юридичних осіб, які подаються під час реєстрації юридичної особи та публікуються в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (надалі – «ЄДР»).

- Інформація про кінцевого вигодоодержувача буде подаватись державному реєстратору під час реєстрації юридичної особи, а також регулярно оновлюватись в ЄДР.

- Доступ до інформації про кінцевих вигодоодержувачів стане відкритим для усіх фізичних та юридичних осіб та для органів державної влади. Інформація включатиме відомості про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), країну громадянства, паспортні та податкові ідентифікаційні дані кінцевого вигодоодержувача.

- Встановлено адміністративну відповідальність для керівника юридичної особи або особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), за неподання державному реєстратору інформації про кінцевих вигодоодержувачів юридичної особи (штраф у розмірі від 5 100 до 8 500 гривень).

У разі набрання Законом чинності також буде надано вільний доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно і будь-яка особа зможе отримати витяг з (доступ до) зазначеного реєстру незалежно від наявності в неї речового права щодо відповідного об’єкта нерухомості. Нагадуємо, що відповідно до чинного законодавства треті особи можуть одержати лише витяг про державну реєстрацію іпотеки чи іншого обтяження.

Також очікується, що органи державної влади та правоохоронні органи одержать прямий доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (без участі органів, уповноважених здійснювати реєстрацію речових прав).

Крім того, ми не виключаємо, що у випадку набрання Законом чинності податкові органи можуть використовувати інформацію про кінцевих вигодоодержувачів платників податків для цілей практичного застосування концепції бенефіціарного (фактичного) отримувача (власника) доходу, передбаченої Податковим кодексом України та чинними податковими конвенціями, оскільки на сьогодні належне нормативно-правове регулювання чи усталена практика з цього питання відсутні.

Звертаємо увагу, що наведені вище коментарі базуються на тексті законопроекту, опублікованого на дату цього інформаційного вісника. Якщо остаточна редакція Закону міститиме інші правила, ми обов’язково повідомимо про це.

Ми продовжимо стежити за розвитком подій та будемо раді відповісти на будь-які Ваші запитання щодо зазначеної вище інформації. Інформація, що міститься в цій публікації, призначена лише для загального ознайомлення і не може розглядатися як професійні рекомендації у сфері бухгалтерської звітності, оподаткування чи інших галузях. Із будь-яких конкретних питань слід звертатися до фахівця відповідного напрямку.

© 2014 ТОВ «Ернст енд Янг»

Схожi сторiнки

Чуйка Эрдогана, главная проблема русских и что ждёт во втором туре выборов? — Семиволос

0 1181 2

Игорь Семиволос, директор Центра ближневосточных исследований, в своём интервью каналу Ukrlife.TV рассказал о выборах в Турции, ситуации на Ближнем Востоке и Южном Кавказе.

 

Верховна Рада України онлайн трансляція - 21.04.2016 ранок

0 9715 1

Верховна Рада України онлайн трансляція - 21.04.2016 ранок

Верховна Рада України онлайн трансляція - 20.04.2016 ранок

0 9596 0

Верховна Рада України онлайн трансляція - 20.04.2016 ранок